A melatonin nevű hormont a hosszú élet titkának is szokták nevezni, hiszen sok minden múlik rajta: ha kevesebb termelődik, romlik az immunrendszer, felborul az alvásciklus, és könnyebben elhízunk.

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a pihentető alvás fontosságáról, pedig ez az egyik alapvető dolog, ami nélkül nem beszélhetünk egészséges életmódról.

A melatonin sötétben, éjszaka, alvás közben választódik ki a szervezetünkben, így, ha az alvásciklusunk felborul, vagy sokáig vagyunk ébren éjszaka, a melatonin termelődésében is zavar lép fel. Pedig ez a tobozmirigy által termelt hormon nemcsak az alvásunk minőségéért felelős, csökkenésével ugyanis kártyavárként borul össze a rendszer a szervezetben.

A melatonin egyfajta antioxidánsként működik a sejtekben, szövetekben: jelenléte nélkül nem tud megfelelően regenerálódni a testünk, romlik az immunrendszerünk, korábban jelentkeznek az öregedés jelei, csökken a koncentrálóképességünk, rosszul kezeljük a stresszt, sőt, lobbanékonyak, depressziósak és agresszívak lehetünk. Az alvásciklus felborulásával a súlyunk megtartása is nehézkesebbé válik, hiszen a szükségesnél kevesebb alvásidő az anyagcsere folyamataira is negatív hatással van.

A melatonin termelődése sötétedéskor fokozódik, nappali fényben pedig csökken. Ezért van az, hogy télen, amikor jóval rövidebbek a napok, és kevesebb fény ér minket, sokkal lomhábbnak, fáradtabbnak érezzük magunkat.

Ha valamiért tartósan összekavarodik a napszakokat követő belső óránk, a gyorsabb öregedésen és az elhízáson kívül súlyosabb egészségügyi következményekkel is számolhatunk. Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a szervezetünkben a melatonin szintje, ezzel magyarázható, hogy az időseknek jóval kevesebb az alvásigényük, mint a fiataloknak.

Ezeket edd, hogy jobban aludj!

Éppúgy, ahogy a szervezet anyagcsere- és méregtelenítő folyamatai is serkenthetőek bizonyos ételekkel, a melatonin termelődését is elősegítik a megfelelő tápanyagok. Ha a pihentető, mély alvás elérése a cél, az étrendváltoztatáson kívül fokozni kell a fizikai aktivitást, többet kell a szabadban, nappali fényben mozogni, az elalvással pedig a besötétedés ciklusát érdemes követni. Nézd meg, milyen ételekkel növelheted meg a vér melatoninszintjét!

  • Megosztás:
hirdetés