A fogyókúrával kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit és félreértés kering a köztudatban. A szakemberek szerint az alábbi hibák miatt hízod vissza a leadott súlyt.

Még mindig rengetegen gondolják azt, hogy a fogyókúra egyfajta önsanyargatás, aminek a lényege, hogy minél kevesebb tápanyag jusson be a szervezetbe, mert ugyebár, még a víz és a levegő is hizlal. A koplalás sosem vezet jóra, mert feleslegesen kiéhezik a szervezet.

Ez nem úgy értendő, hogy csont sovánnyá alakul, hanem elveszíti az erőnléthez és az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyagokat, fehérjéket, vitaminokat és nyomelemeket. Ilyen, és ehhez hasonló fogyókúrás tévhiteket gyűjtöttünk össze.

Örökösen, mindent megvonsz magadtól

Igen, a diéta valóban lemondásokkal jár, de hosszú távon senki sem bírja tartani a szigorú étrendeket. A táplálkozási szakemberek szerint a minden megvonás – amikor a kevesebb kalóriabevitel mellett valaki a cukortól, a gluténtól, a szénhidrátok minden fajtájától, valamint az állati eredetű táplálékoktól is tartózkodik – nincs jó hatással a lelki állapotra, és idővel a fizikai tűrőképesség is megcsappanhat. A vaskalapos étrendek nem mindenkinél válnak be, hiszen az állandó sóvárgás sokakat elgyengíthet.

A felszedett súly ugyanis nem távozik olyan gyorsan, amilyen hirtelenül felpattant, és ez kudarcélményt okozhat. Ráadásul ahhoz vezethet, hogy egy stresszesebb pillanatban, amikor egyébként is ingadozik a vércukorszint, az illető elgyengülhet, és jól belakhat mindenféléből, amit addig mellőzött. Célravezetőbb, ha egészséges, de vegyes étrendet állítunk össze, fokozatosan csökkentjük az adagokat, és a tiltólistás nehéz ételeket könnyedebb alternatívákkal helyettesítjük. Olykor-olykor pedig, mértékkel bűnözni is lehet. A hangsúly azon van, hogy mindent csak mértékkel!

Vacsora után csak sóvárogsz

A Popsugar fitnesz szakemberei szerint ez egy olyan állítás, ami ilyen formában nem teljesen állja meg a helyét. A fogyókúrás közhiedelmek között terjeng, hogy este hat-hét óra után már semmilyen ételt nem vehet az ember a szájába. Az éjjel elfogyasztott ételeket azonban nem tárolja automatikusan zsírként a szervezet, ahogy azt korábban feltételezték. Az igaz, hogy az esti mozgásszegény, nyugalmi állapot miatt nem mindegy, mit eszünk ebben a napszakban. Könnyen emészthető, rostban gazdag táplálékok azonban nincsenek tiltólistán, persze ebben az esetben is a kulcsszó a mértékletesség.

Egyoldalúan eszel, mert rettegsz, hogy minden hizlal

Vannak ételek, melyek nem egyértelműen hizlalóak. Sokan úgy vélik, a diétájukba nem fér bele a banán, mert tömény, édes gyümölcs, melynek energiatartalma más gyümölcsökéhez képest viszonylag magas. A glikémiás indexe azonban az alacsony tartományba esik, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet. Ugyanakkor számos olyan vitamin és ásványi anyag forrása a banán, melyekre szüksége van a szervezetnek a diéta során is. Hasonló a helyzet a mogyoróval.

Mértékkel ugyan, de szabad fogyasztani, mert számos olyan vitamint és rostanyagot tartalmaz, melyek fontos részei a kiegyensúlyozott diétának. Az egyoldalú étkezés szintén a diéta elhagyásához, és visszaeséshez vezethet. Mellőzd a rövidtávon tartható diétás étrendeket, inkább állj át egy egészségesebb életmódra, és annak alapján reformáld meg az étkezési szokásaidat.

Átállsz az alacsony zsírtartalmú ételekre

Ugyanez a helyzet a csökkentett zsírtartalmú táplálékokkal. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy a kevés zsírbevitellel máris mindent megtettek a fogyás érdekében. Egyrészt, hasznos zsírokra és fehérjére igenis szüksége van a szervezetnek. Az izomzatnak, az agynak, és még sok más szervünknek fehérjére van szüksége. A hasznos zsírok pedig, a tévhittel ellentétben, abban is segíthetnek, hogy elérd az álomalakodat.

Ráadásul bizonyos vitaminok felszívódásához az esszenciális zsírsavak és aminosavak nélkülözhetetlenek. Az üzletekben pedig sok olyan alacsony zsírtartalmú étel kapható, mely cukorban igencsak bővelkedik, és alapvetően a szénhidrát mértéktelen fogyasztása ugrasztja fel a pluszkilókat. Egészséges fehérjére és zsírra szükség van, csak az adagjukat illetően nem mindegy, hogy mennyit mozgunk. A kulcsszó tehát, változatlanul a mértékletesség.

  • Megosztás:
hirdetés