A reggelin sok minden múlik, hiszen az egész napi közérzetedet megalapozza. Ebben a receptben minden olyan értékes tápanyag megtalálható, mely pozitív hatással van az emésztésre.
A granola sok mindenben különbözik a müzlitől, például abban, hogy a zabpelyhen kívül gyakran Graham-lisztből készült keksztörmeléket is hozzáadnak, valamint tálalás előtt a benne található gabonaféléket megsütik, ezáltal egészen más lesz az ízük és az állaguk.
A gabonamixen kívül rengetegféle olajos magot, friss, szárított, illetve aszalt gyümölcsöt tartalmaz, fűszerezéséhez pedig gyógyhatású növények is szóba jöhetnek. A granola oldódó és nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz, ezért kifejezetten jót tesz az emésztőrendszernek. Megelőzi a hasmenést okozó emésztési problémákat, gyógyírt jelent a puffadásra, és segít kontrollálni a testsúlyt.
Értékes vitaminokban is gazdag, melyek nemcsak a jó közérzetért és az egészséges immunműködésért felelősek. Tartalmazza a legerősebb zsírégető vitaminokat, melyek hiánya jelentősen lelassítja az anyagcsere-folyamatokat.
B-vitaminokban, valamint C-vitaminban bővelkedik, melyek hozzájárulnak a zsír megfelelő lebontásához. E-vitamin úgyszintén előfordul benne, mely antioxidáns hatással bír, ráadásul a bőr és a haj megújulásáért is felelős. A gyömbér védelmet jelenthet számodra ebben az influenzás, náthás időszakban, de rendszeres fogyasztásával a súlycsökkenést is előremozdíthatod.
Gyömbéres granola házilag készítve
Hozzávalók:
- 2 csésze finom szemű zabpehely
- ½ csésze tökmag
- ½ csésze mandula
- ½ csésze mazsola – vagy egyéb aszalt, szárított gyümölcs
- ½ csésze szezámmag
- 2 banán
- egy kevéske méz
- ¼ csésze kókuszolaj
- 1 teáskanálnyi gyömbér – vagy tetszés szerint adagolható
- 2 teáskanál kurkuma
Melegítsd elő a sütőt 180 fokon. Egy tálban keverd össze a gabonaféléket és a magokat. Azután add hozzá a banánt, az aszalt gyümölcsöket, a mézet, a kókuszolajat, valamint a gyömbért és a kurkumát. Ha van elektromos keverőd, azzal is elérheted a kissé összezúzott, de még darabos állagot, vagy kézzel nyomkodd össze a banánt, és egy villával kicsit törd össze a zabot.
Helyezz a tepsibe sütőpapírt, egyenletesen oszlasd el rajta az összekevert törmelékeket, majd nagyjából hét percre rakd be a sütőbe. Ha azt látod, hogy már szépen barnul a granolamix, picit forgasd át, és még tedd vissza öt percre. A granola már csak a nevében őrzi a Graham-lisztből készült keksztörmeléket, a diétás receptekből többnyire kihagyják.