Forró, nyári napokon jólesik egy jeges tea, ám a bolti változatok mesterséges színezékeket, édesítő- és tartósítószereket, illetve cukrot tartalmaznak. Az alábbi recept csak természetes összetevőkből áll.
Ha nem vagy kibékülve a bolti jeges teákkal, készítsd el a saját nyári receptedet, hiszen nem mindegy, hogy gyümölcsízű vagy valóban gyümölcsös finomságot fogyasztasz.
Az őszibarack klasszikus nyári gyümölcs, ráadásul a fogyókúrázók is nagyon kedvelik. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek éppúgy fogyaszthatják, magas koleszterinszint esetén pedig kifejezetten ajánlott, hogy bekerüljön az étrendbe. Rostjai miatt béltisztító hatású, és megszünteti a székrekedést.
A málna nemcsak ízletes és zamatos, hanem tele van antioxidáns anyagokkal. Magas C-vitamin-készlete és alacsony kalóriatartalma miatt szintén a diétázók egyik kedvenc gyümölcse. Mindkét gyümölcs kiválóan alkalmas arra, hogy ínycsiklandó, hűsítő teát készíts belőle.
Barackos-málnás jeges tea házilag
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1-2 filter fehér vagy zöld tea
- 1 csésze érett, szeletelt barack
- 2 csésze málna
- néhány citromkarika vagy 1 dl frissen facsart citromlé
- mentalevél
- csipetnyi reszelt gyömbér
Főzz egy liternyi fehér vagy zöld teát. Amikor langyosra hűlt, szeleteld bele a barackot, és borítsd bele a málnát. Kavard át egy picit, hogy a málna és a barack is levet eresszen. Dúsítsd fel a teát citromkarikákkal, vagy ízesítsd frissen facsart citromlével.
Mosd meg a mentaleveleket, és csipkedj bele párat a teakeverékbe. Azután pihentesd néhány órát a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek. Ha pikánsan szereted, hintsd meg egy csipetnyi gyömbérreszelékkel, és jégkockákkal tálald.