Anyajegyek mindenki testén vannak, kinek több, kinek kevesebb van belőle. Ahogy a számuk, a méretük és a színük is különböző lehet, amiket érdemes rendszeresen ellenőriztetni, hiszen az anyajegy rosszindulatú elváltozása bőrrák kialakulásához is vezethet.

hirdetés

Melyik anyajegy lehet gyanús?

Bár teljes bizonyossággal csak az orvos állapíthatja meg, hogy szükséges-e az anyajegyet eltávolítani, néha érdemes otthon is önvizsgálatot tartani, illetve évente egyszer ellenőrző vizsgálatra menni bőrgyógyászhoz. Néhány gyanús jelből azonban mi magunk is következtethetünk a vizsgálat szükségességére.

A pigmentált anyajegy általában kör vagy szabálytalan alakú, éles kontúrokkal. Ha a kontúr elmosódottá válik és az anyajegy szélessége megnövekszik, a felülete pedig barázdássá válik, akkor mindenképpen javasolt a kivizsgálás. További jelek lehetnek, ha elkezd fájni, viszketni, vérezni, esetleg begyullad.

Hogy zajlik az anyajegy eltávolítása?

Az anyajegy eltávolítás igen gyakori műtéti beavatkozás, aminek esztétikai oka éppúgy lehet, mint betegségmegelőző. Érdemes ősszel elvégeztetni, ez az időszak hat legkedvezőbben a seb gyógyulására. A műtét az anyajegy méretétől és számától függően 20-30 percet vesz igénybe, ettől hosszabb ideig tarthat, ha a mérete miatt a test más részéről kell a bőrlebenyt pótolni. Maximálisan 3-4 darabot távolítanak el egyszerre, amit pigmentált anyajegy esetében kizárólag szikével metszenek ki. A műtét előtt érzéstelenítőt alkalmaznak, így az fájdalommentesen zajlik.

Gyanús anyajegy estében már a műtét előtt szövettani vizsgálat előzi meg a beavatkozást, egy sima levétel esetében csak az után végzik el a vizsgálatot. Magáról az anyajegyről dermatoszkópos vizsgálattal derítik ki, hogy jóindulatú vagy sem, gyanús esetben fotodermatoszkópos vizsgálattal időszakosan ellenőrzik az anyajegyek esetleges változásait.

Mire kell figyelni műtét után?

A műtétet követően az anyajegytől függően öt nap és három hét közötti intervallumban történik a varratszedés, ami előtt és után is nagyon kell vigyázni a sebre. Elméletileg a seb hegesedés nélkül gyógyul, de víz nem érheti, továbbá szaunázni, szoláriumozni, napra menni sem szabad az orvos utasításai szerint. Kerülni kell a seb összehúzódásával járó hirtelen mozdulatokat is, így a sportolás sem javasolt a gyógyulási időszakban.

Mennyibe kerül?

Maga a műtéti beavatkozás minimum 35 000 forint anyajegyenként, az összeg ettől csak több lehet. Az ár általában tartalmazza a szövettani vizsgálatot is, de ez klinikánként változhat. Aki magánorvoshoz jár, annak számolnia kell a vizsgálat alapköltségével is, plusz, az anyajegyszűrés is 20-30 000 forint között mozog.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés