Számos mendemonda kering arról, hogy mivel és hogyan lehet gyorsan, egyszerűen, illetve olcsón megszabadulni a fogakra rakódott elszíneződésektől. Ezeket tesszük most tisztába!

Az interneten sok házi praktika jön velünk szembe a fogfehérítéssel kapcsolatban. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire hatékonyak és kíméletesek, illetve milyen keverési arányban és milyen időközönként érdemes használni őket. Mielőtt gondolkodás nélkül kikevernénk a legelső jónak ígérkező receptet, amire rátalálunk, nem árt tisztában lenni a fogorvos véleményével.

Fogteszt

Ismered a rúzsos tesztet? Keress egy vibrálóan vörös szájfestéket, kend be vele az ajkaidat, majd vicsoríts a tükör előtt. Az élénkpiros árnyalattól a fehér fogszín még vakítóbbnak tűnik, ám sajnos a sárga foltok is láthatóbbá válnak. Ha az otthoni fogvilágosítás mellett döntesz, nem árt tudnod, hogy a legtöbb házi praktika csupán az elszíneződésektől szabadít meg, de a fog árnyalatán nem változtat.

Fogfehérítés citrommal

A citromot érdemes hígítva használni a fogakon, mivel igen erőteljes az íze, ráadásul a fogzománcnak sem tesz jót, ha koncentráltan alkalmazod.

Erre lesz szükséged:

  • 2 dl víz
  • 1 citrom

A citrom levét csavard bele egy pohár vízbe, majd a citromos oldatot a szádban tartva öblögesd át vele a fogaidat. Próbáld meg több másodpercig zubogtatni a folyadékot a fogaid között, azután köpd ki, és ismételd meg többször a műveletet. Amikor végeztél, negyed órán keresztül ne öblítsd ki vízzel a szádat, és ne igyál semmit, hogy a citromsav kicsit ottmaradjon a fogaidon. Ha letelt az idő, bő vízzel mosd át a szádat, többszöri öblögetéssel. Fontos, hogy a citromos fogfehérítést három-négy napnál tovább ne alkalmazd, mert roncsolhatja a fogzománcot!

Fogfehérítés szódabikarbónával

A por állagú szódabikarbóna meleg vízben könnyen oldódó, lúgos hatású anyag. Ha dörzsöléses módszerrel alkalmazod, könnyedén eltávolítja a fogfelületeken megtapadt elszíneződéseket, sőt, másik előnye, hogy a fogkőtől is megszabadíthat.

Így használd:

Kevés fogkrémmel keverj össze néhány kiskanál szódabikarbónát, majd két-három percen keresztül határozott, de nem durva, körkörös mozdulatokkal moss vele fogat. Ha végeztél a fogmosással, egy kevés ideig hagyd rajta a pasztát a fogsorodon úgy, hogy lehetőleg ne nyeld le. Lehet, hogy egy kis égető, bizsergető érzést fogsz tapasztalni, de ez teljesen normális.

Ha úgy érzed, hogy eleget vártál, alaposan öblítsd ki a szád, és fogkrémmel vagy vizes fogkefével távolítsd el a szódabikarbónás maradékokat a fogaidról. Ezt a házi módszert csak hetente egyszer végezd el, mert, ha túl gyakran alkalmazod, azzal tönkreteheted a fogzománcodat, illetve az ínyed épségét is veszélyezteted. Ez a praktika valójában csak az étellerakódásoktól és foltoktól szabadít meg, a fogak nem lesznek fehérebbek tőle. A gyakori kezelés pedig többet árt, mint használ.

Fogfehérítés almaecettel

Az almaecet öblögetésre alkalmas és biztonságosan használható, természetes fogvilágosító szer.

Így használd:

Két deciliter almaecetet keverj össze ugyanennyi langyos vízzel. Mosd meg a fogad fogkrémmel a szokott módon, majd azután öblögess az almaecetes oldattal. Néhány másodpercig tartsd a szádban a folyadékot, zubogtasd át a fogaidon, majd köpd ki.

Ezt a műveletet ismételd meg legalább öt-hat alkalommal. Várj negyed órát, azután tiszta vízzel mosd át a fogaidat, és öblítsd ki alaposan a szádat. Az almaecetes öblögetést maximum heti háromszor végezheted el, mindig a fogmosást követően. Ennél többször nem javasolt használni, mert gyengítheti a fogzománcot.

Forrás: Alma Fogászat Budapest.

  • Megosztás:
hirdetés