Címoldal   /   Esküvő   /  

Évfordulók nevei

Mikor van az ezüstlakodalom, és mikor az arany?

Itt az összes fontos évforduló

Nem árt, ha tudod, melyik házassági évfordulónak mi a neve.
Forrás: Retikül.hu
2017.03.07.

Mindenki hallotta már az ezüstlakodalom, aranylakodalom és ehhez hasonló kifejezéseket, de csak kevesen tudják pontosan, hogy melyik mit takar.

Összegyűjtöttük azokat az évfordulókat, amelyeket a házasságban kiemelten kezelnek, és megmutatjuk, hány év után melyik elnevezést alkalmazzák a hagyomány szerint.

A legfontosabb házassági évfordulók

Legtöbben az ezüstlakodalmat ünneplik először a házasság során nagyobb partival: ez a 25. házassági évforduló, amelynél az ezüst a tisztaságot és fiatalságot jelképezi. A következő mérföldkő az aranylakodalom, amely az 50. évfordulót jelenti, ilyenkor szokták megújítani a fogadalmukat új gyűrűkkel, templomi szertartás keretében. A 60. évforduló a gyémántlakodalom a nem múló szeretet jegyében, a 65. pedig a vaslakodalom, az erős akaratot és kitartást szimbolizálva.

Kevésbé ismert nevek

Más évfordulóknak is van szimbolikus neve, ezeket azonban kevesebben ismerik, és kevesebben is tartják. Az 1. év a gyapjú- vagy papírlakodalom, a 3. a bőrlakodalom, az 5. a falakodalom, a 7. a rézlakodalom, a 10. pedig a rózsalakodalom. A 12. évfordulót nikkel- vagy petrezselyem-lakodalomnak hívják, a 15. évfordulót üveg- vagy ibolyalakodalomnak, a 20. évfordulót porcelánlakodalomnak. A 30. év a gyöngylakodalom, a 35. a vászonlakodalom, a 40. a rubinlakodalom. 70 évnél van a kegyelmi lakodalom, 75-nél pedig a koronaékszer-lakodalom.

 
Még nincs hozzászólás
hirdetés
Top cikkek
hirdetés
hirdetés
Partnereink:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.